Portemonnee

Uit eGulden
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 12 nov 2019 om 09:11 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Een portemonnee? Soms kan iets meerdere namen hebben. Mensen met een verschillende achtergrond gebruiken dan een verschillende naam voor hetzelfde “ding” of beg...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een portemonnee? Soms kan iets meerdere namen hebben. Mensen met een verschillende achtergrond gebruiken dan een verschillende naam voor hetzelfde “ding” of begrip.

Dat kan buitengewoon verwarrend zijn omdat veel mensen dan niet zien dat het om één en hetzelfde gaat. Een voorbeeld van zoiets is de “wallet” van e-Gulden, die onder een hele reeks van namen door het leven gaat.

Denk bijvoorbeeld aan:

  1. Wallet. Een opslagmogelijkheid voor munten wordt in de crypto/bitcoin-wereld vrijwel unaniem een wallet genoemd.
  2. Soms wordt dat begrip wallet wat uitgebreid en spreekt met ook wel van het iets langere qt-wallet. De e-Gulden foundation heeft er ooit gekozen om de wallet een Nederlands tintje te geven en is de naam Christaan Huijgens Wallet gekozen. Een dergelijke wallet is niet alleen bedoeld om onze cryptocoins op te slaan, maar dient ook als knooppunt in een cryptogeld netwerk. Zo’n knooppunt wordt een node genoemd onder vakbroeders maar de Nederlandse naam is en blijft knooppunt.
  3. Maakt u gebruik van de EFL.NL portemonnee? Dan bent u bij het instellen het woord kluis tegengekomen. Ook kluis is een andere naam voor dezelfde wallet. Ook gekozen door de ontwikkelaars van de EFL.NL portemonnee om aan te geven dat een kluis (een wallet dus) gewoon veel veiliger is dan een portemonnee.
  4. Niet ingeburgerd maar wel eens genoemd is de term spaarpot. Op zich een duidelijk begrip maar niet van toepassing op de wallet omdat deze vooral voor betalingen wordt gebruikt. Voor echt langdurig wegzetten kan beter gekozen worden voor een papieren wallet zoals die ook in de de lijst met portemonnees wordt beschreven.

Kortom, maakt u gebruik van één van bovenstaande begrippen, dan hebben we het altijd over hetzelfde. Het is wat verwarrend, maar krijg één van de groeperingen maar eens zo ver dat hij de terminologie van de ander over gaat nemen.

Aan de slag

Om met de e-Gulden aan de slag te gaan is een portemonnee dus onmisbaar. Er zijn diverse modellen beschikbaar, ieder met een specifiek gebruiksgemak en veiligheid.

We zijn gewend geraakt aan het uitbesteden van de verantwoordelijkheid over ons geld aan de bank. Als je zelf het beheer over je elektronische geld wilt moet je in staat zijn om een veilige backup van je gegevens te maken. Dit staat dik gedrukt omdat computers en telefoons stuk gaan. het is een eenvoudige maar belangrijke procedure die niet mag worden vergeten. Iedere portemonnee heeft daarvoor zijn eigen voorziening.